Kertápolás


A telepítést követő két évben erősebben visszavágjuk a dísznövényeket azért, hogy megerősítsük a gyökérzetüket és a tövüket, hogy aztán szép hajtásrendszert nevelhessünk nekik. Sokan félnek ettől az erősebb visszavágástól és inkább kihagyják, vagy csak részlegesen végzik el, ezért hosszútávon elég nagy kár keletkezhet a kertben. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek egyáltalán nem igénylik a metszést, ilyen például az örökzöld magnólia, vagy a rododendron, épp ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a metszési munkálatokat illetően, inkább kérjük ki szakember véleményét, hogy ne okozzunk kárt növényeinknek.

2008. február 25., hétfő

Jó tudni!Fűszellőztető 1. kép
Gyeplazító 2. kép

Tavaszi fűápolás

Beszéltünk már az időjárásról, hogy itt a jó idő és indulhatnak a kertápolási munkák. Eszembe is jutott egy fontos dolog, amit sokan rosszul tudnak és talán az egész évi szép minőségű füvünk megalapozója, a fűszellőztetés.

Biztos mindenki látja vagy látott már tél utáni gyepet, ami ilyenkor tele van megbarnult, megsárgult fűszálakkal. Na ezeket a téltől elhalt szálakat kell nekünk valahogy eltávolítani. Ennek legegyszerűbb, de legfárasztóbb módja, kézi lombseprűvel való átgereblyézése a pázsitnak, amit egyszer, kétszer vagy, ha hosszú jeges telünk volt, akkor még ennél is többször meg kell ismételnünk, mire kitisztul a füvünk ezektől az elhalt szerves hulladékoktól. Térjünk át a gépesített fűszellőztetésre, ami éppen a mai nap került szóba az egyik kedves Megrendelőnk említette, hogy sikerült vennie egy fűszellőztető gépet, nem kevés pénzért. Szó szót követett és kiderült, hogy nem fűszellőztetőt vásárolt, hanem gyeplazítót, ami nem a legalkalmasabb erre a kertápolási feladatra.

Hogy mi a különbség? Elég nagy, mert a gyeplazító egy fűnyíróhoz hasonló kinézetű kerti gép, aminek a vágó része merőleges a talajjal és az elöregedett, megcsomósodott gyep ápolására, fiatalítására alkalmazható eszköz, de nem fűszellőztetésre. Fűszellőztető hasonló kinézetre, de a kések helyett a hengeren rugók vannak, és ezek végzik a füvűnk szellőztetését, és a gyűjtőrészbe dobják az elhalt fű maradványainak egy jó részét, Ezt a telepítés évét követő tavaszt leszámítva, szinte minden tavasszal meg kell ismételnünk, hogy szép minőségű füvet varázsolhassunk nyárra a kertünkbe. A kerttechnika.hu oldalon találtam két képet, ami elég jól szemlélteti a két kerti gép közötti különbséget. Náluk, ha jól tudom kapható cserélhető hengeres kétfunkciós kerti gép, amivel a szellőztetés és a lazítást is el tudjuk végezni, könnyen cserélhető bennük ez a két henger.

Irány a kert!


Nincsenek megjegyzések: