Kertápolás


A telepítést követő két évben erősebben visszavágjuk a dísznövényeket azért, hogy megerősítsük a gyökérzetüket és a tövüket, hogy aztán szép hajtásrendszert nevelhessünk nekik. Sokan félnek ettől az erősebb visszavágástól és inkább kihagyják, vagy csak részlegesen végzik el, ezért hosszútávon elég nagy kár keletkezhet a kertben. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek egyáltalán nem igénylik a metszést, ilyen például az örökzöld magnólia, vagy a rododendron, épp ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a metszési munkálatokat illetően, inkább kérjük ki szakember véleményét, hogy ne okozzunk kárt növényeinknek.

2008. március 19., szerda

Még nem késő!


Még valami:
A metszéseket is jó, ha megcsináljuk a hétvégén. Bár már egy-két dísznövény és néhány gyümölcsfa is hajtásnak eredt, de ez nem sok növény, egyelőre. Hamarosan vége lesz ennek a télies időnek és akkor a növények növekedése, megindul, ezért a lombhullató cserjéket, metszést igénylő lombhullató fákat érdemes minél előbb megmetszeni. Ne feledjük az örökzöldeket is megigazítani, bár tudni kell melyiket, lehet metszeni melyiket nem.
Visszatérve a kiszellőztetett füvünkhöz, ha elmúlik ez a hideg idő, szellőztetés után, mehet a műtrágya is a fűre, vannak műtrágya adagolók is, szerintem semmi értelme, de aki nem bízik magában, annak jól jöhet. A lényeg mikor terítjük a tápanyagunkat, akár kézzel, akár géppel, vigyáznunk kell, hogy egy helyre kupacokat ne szórjunk, mert az árthat füvünknek. Nagyon fontos a műtrágya kijuttatása után a terület alapos és többszöri beöntözése, ne várjuk az esőre.
Mindenkinek hétvégére jó kertészkedést és Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk,
Spiegel Ákos és Déri Diána

Nincsenek megjegyzések: