Kertápolás


A telepítést követő két évben erősebben visszavágjuk a dísznövényeket azért, hogy megerősítsük a gyökérzetüket és a tövüket, hogy aztán szép hajtásrendszert nevelhessünk nekik. Sokan félnek ettől az erősebb visszavágástól és inkább kihagyják, vagy csak részlegesen végzik el, ezért hosszútávon elég nagy kár keletkezhet a kertben. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek egyáltalán nem igénylik a metszést, ilyen például az örökzöld magnólia, vagy a rododendron, épp ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a metszési munkálatokat illetően, inkább kérjük ki szakember véleményét, hogy ne okozzunk kárt növényeinknek.

2011. március 27., vasárnap

Március végén

Tavaszi munkák:

Túl vagyunk a metszéseken, de még nem késő:

Metszési munkálatok:

Figyeljünk az eszközeinkre, mindig minőségi anyagokat vásároljunk, mert hosszútávon megtérül. Egy jó metszőolló, mindennél többet ér. Szép vágási felületet produkál, ezzel nem roncsolódik növényünk. Jó vele dolgozni, kényelmes, erős, kézre áll.

Metszési időpontok:

Dísznövényeink nagy részét kell metszeni. Ezt február közepétől – március végéig tehetjük meg a legnagyobb hatékonysággal. Természetesen fás metszésről beszélünk, ezért ide aztán különösen fontos a jó olló, ágvágó és fűrész. Ezen, ha lehet, ne spóroljunk, mert árthatunk a növényeknek, és persze magunknak is, mivel sokkal nehezebb és több idő is lesz ez a munkavégzés.


Tudjuk most már, hogy az egyik legfontosabb évszak kertünk kialakításában a tavasz. Ilyenkor adhatjuk meg a kezdő „löketet”.

Metszés videó: kattintson ide!

Fűszellőztetés

Eszköze: gyepszellőztető gép
Ideje: Február közepétől - március végéig (pontos idejét mindig az aktuális időjárás és a fű vagy gyep állapota határozza meg)

A gyepszellőztetést száraz időben és jól kiszáradt talajon végezzük, ha ez megoldható. Ez az egyik legfontosabb tavaszi kert és fűápolási munkafolyamat a metszési munkák elvégzése után. A téli hónapokban a hó alatt befülledt füvet szellőztetjük ki az elhalt növényi maradványok eltávolításával. Ezáltal a fű levegőhöz jut és sokkal könnyebben növekedésnek tud indulni. A munkánk végeztével érdemes a kiszellőztetett füvet trágyázni, magas nitrogéntartalmú műtrágyával (például: pétisó vagy ammónium-nitrát).

Fűszellőztetés videó: kattintson ide!

Kellemes hetet kívánunk!

Spiegel Ákos - kertépítő

1 megjegyzés:

Kolos Tibor írta...

A vágott felületet metszés után kenjük be valamivel? Esetleg évszak- illetve növényfüggő, hogy szükséges-e?