Kertápolás


A telepítést követő két évben erősebben visszavágjuk a dísznövényeket azért, hogy megerősítsük a gyökérzetüket és a tövüket, hogy aztán szép hajtásrendszert nevelhessünk nekik. Sokan félnek ettől az erősebb visszavágástól és inkább kihagyják, vagy csak részlegesen végzik el, ezért hosszútávon elég nagy kár keletkezhet a kertben. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek egyáltalán nem igénylik a metszést, ilyen például az örökzöld magnólia, vagy a rododendron, épp ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a metszési munkálatokat illetően, inkább kérjük ki szakember véleményét, hogy ne okozzunk kárt növényeinknek.

2011. március 6., vasárnap

Március

Tavaszi kertápolás

2011-03-03: Mától elkezdhetjük a dísznövények metszését.
2011-02-24: Hamarosan kezdődhetnek a metszési munkálatok.


Éledő kertünk:
Fontos, hogy, ha lehet, ne várjuk meg növényeink rügyfakadását, hanem még előtte kezdjük meg a metszési munkálatokat.
Metszési munkálatok:
Figyeljünk az eszközeinkre, mindig minőségi anyagokat vásároljunk, mert hosszútávon megtérül. Egy jó metszőolló, mindennél többet ér. Szép vágási felületet produkál, ezzel nem roncsolódik növényünk. Jó vele dolgozni, kényelmes, erős, kézre áll.
Metszési időpontok:
Dísznövényeink nagy részét kell metszeni. Ezt február közepétől – március végéig tehetjük meg a legnagyobb hatékonysággal. Természetesen fás metszésről beszélünk, ezért ide aztán különösen fontos a jó olló, ágvágó és fűrész. Ezen, ha lehet, ne spóroljunk, mert árthatunk a növényeknek, és persze magunknak is, mivel sokkal nehezebb és több idő is lesz ez a munkavégzés.

Tudjuk most már, hogy az egyik legfontosabb évszak kertünk kialakításában a tavasz. Ilyenkor adhatjuk meg a kezdő „löketet”.

SD Kertépítés - videók

Nincsenek megjegyzések: