Kertápolás


A telepítést követő két évben erősebben visszavágjuk a dísznövényeket azért, hogy megerősítsük a gyökérzetüket és a tövüket, hogy aztán szép hajtásrendszert nevelhessünk nekik. Sokan félnek ettől az erősebb visszavágástól és inkább kihagyják, vagy csak részlegesen végzik el, ezért hosszútávon elég nagy kár keletkezhet a kertben. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek egyáltalán nem igénylik a metszést, ilyen például az örökzöld magnólia, vagy a rododendron, épp ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a metszési munkálatokat illetően, inkább kérjük ki szakember véleményét, hogy ne okozzunk kárt növényeinknek.

2012. február 22., szerda

Kerti munkák tavasszal

Metszés

A legfontosabb kertápolási munkák közé tartozik a dísznövények tavaszi metszése, amit február végétől március végéig végezhetünk el. Figyeljünk arra, hogy éles, jó minőségű szerszámokkal dolgozzunk, mert életlen eszközökkel kárt tehetünk magunkban és a növényeinkben is.
Fűszellőztetés

Ha végeztünk a dísznövényeink metszésével és a kert tavaszi nagytakarításával, akkor kezdhetjük a fűszellőztetést, de ne keverjük össze ezt a gyepszellőztetéssel, mert az egy egészen más kertápolási munka. A fűszellőztető gépen kis apró rugószerű karmok vannak, amik a gyepünk kitakarítását végzik. Ellentétben a gyepszellőztetővel, amiken kések találhatók és a nagyon elöregedett pázsit javítására használhatjuk.


Miután megvagyunk a szellőztetéssel, ne felejtsük el az alapos tápanyag-utánpótlást, a füvünk és növényeink tavaszi indító trágyázását.

Kellemes időtöltést kívánunk mindenkinek!
Spiegel Ákos
SD Kertépítés

Nincsenek megjegyzések: