Kertápolás


A telepítést követő két évben erősebben visszavágjuk a dísznövényeket azért, hogy megerősítsük a gyökérzetüket és a tövüket, hogy aztán szép hajtásrendszert nevelhessünk nekik. Sokan félnek ettől az erősebb visszavágástól és inkább kihagyják, vagy csak részlegesen végzik el, ezért hosszútávon elég nagy kár keletkezhet a kertben. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek egyáltalán nem igénylik a metszést, ilyen például az örökzöld magnólia, vagy a rododendron, épp ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a metszési munkálatokat illetően, inkább kérjük ki szakember véleményét, hogy ne okozzunk kárt növényeinknek.

2012. március 24., szombat

Kertápolás tavasszal: fűszellőztetés / gyepszellőztetés


Tavaszi kerti munkák: gyepszellőztetés, fűszellőztetés, tápanyag-utánpótlás márciusban

A tavaszi metszési szezon lassan a végéhez közeledik és a magas hőmérséklet miatt a gyep-vagy fűszellőztetés is egyre sürgősebbé válik. Amikor ezekkel a tavaszi kertápolási munkákkal megvagyunk, utána nagyon fontos a tápanyag-utánpótlás és az alapos beöntözés.

Gyepszellőztetés, fűszellőztetés

A télen befülledt, elhalt, megsárgult, bebarnult fűszálak tavaszra a hó alatt teljesen összezáródhatnak, ami nem engedi a talajt rendesen szellőzni. Ezt az összetapadt réteget nekünk el kell távolítanunk, hogy tudjon a gyep rendesen szellőzni, amitől aztán intenzív növekedésbe kezd.

Sokan keverik a gyepszellőztetést a gyeplazítással, ami egy egész más kertápolási munkafolyamat. Másik nagy különbség, hogy a gyeplazítón kések vannak, a fűszellőztető gépen pedig rugók.

Gyepszellőztetés videó


Gyepszellőztető vagy fűszellőztető gép
Hasonlít egy rotációs kapához, de a forgó részre egy rugókkal teli henger van erősítve, ez végzi a gyep szellőztetését.


Tápanyag-utánpótlás
Amikor végeztünk kertünk tavaszi metszésével és a fűszellőztetéssel, akkor érdemes indítótrágyázni, ami segít a gyepfelület gyors beindulásában. A kijutatott  trágyát nagyon alaposan öntözzük be.

Harmonikus tavaszi színek
Ilyenkor tavasszal a gyepfelület és az ültetett fűfélék együttesen gyönyörű aranysárga és aranybarna színekben pompáznak. Ez nagyon jó hangulatot teremt, még így is, hogy nincs lomb a növények egy részén. A jól összeválogatott dísznövények minden hónapban nagyon szépek, még a téli hónapokban is jól mutatnak, akár havasan is. A négy évszak igazán változatos és mindig megtalálhatjuk benne az apró kis szépségeket.Kapcsolódó cikkek:

Cikkben szereplő kertről bővebben:

Mindenkinek napsütéses hétvégét és jó kertészkedés kívánunk!


 


Élvezzék kertjüket!


2012-03-24

Spiegel Ákos
SD KertépítésNincsenek megjegyzések: