Kertápolás


A telepítést követő két évben erősebben visszavágjuk a dísznövényeket azért, hogy megerősítsük a gyökérzetüket és a tövüket, hogy aztán szép hajtásrendszert nevelhessünk nekik. Sokan félnek ettől az erősebb visszavágástól és inkább kihagyják, vagy csak részlegesen végzik el, ezért hosszútávon elég nagy kár keletkezhet a kertben. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek egyáltalán nem igénylik a metszést, ilyen például az örökzöld magnólia, vagy a rododendron, épp ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a metszési munkálatokat illetően, inkább kérjük ki szakember véleményét, hogy ne okozzunk kárt növényeinknek.

2012. március 10., szombat

Metszés tavasszal


Díszkertek fenntartó metszése tavasszal, metszésfajták

Február végétől március végéig végezhetjük ezt a kertápolási munkát, aminek három fő fajtáját különböztethetjük meg: kialakító, fenntartó és fiatalító metszés.
A kialakító metszést a telepítést követő két-három évben végezhetjük, ilyenkor a dísznövények még fiatalok, gyenge a hajtásrendszerük, ezért arra kell figyelnünk, hogy megerősödjenek a következő 1-2 évben, gyökerük és tövük egy erős alapot képezzen a további növekedéshez.
Fenntartó metszésre, akkor van szükség, mikor a növények már megerősödtek, kialakult, szép hajtásrendszerük van, amit évente fenntartunk, sőt folyamatosan erősíthetünk a rendszeres tavaszi és évközi metszésekkel. A dísznövények ezzel egyre szebbek lesznek, egyre több és több virágot, virágzatot fejlesztenek, szép sűrű, tömött hajtásrendszerük lesz.
Fiatalító vagy ifjító metszésre akkor lehet szükség, ha nem történt meg az évenkénti fenntartó metszés, vagy már a legfontosabb kialakító metszéseket sem végezték el a telepítést követő években. Ennek a következménye, egy pár szálból álló, magasra megnyurgult cserjékből és örökzöld bokrokból álló kert, amiben a növények, lehet, hogy már támasztásra is szorulnak, vagy a kerítésre dőlnek, nyomják azt. Ez az állapot többféle lehet, attól is függ, hogy milyen növények vannak a kertben, vagy milyen régi a telepítés.

Metszés videóGyöngyvessző metszéseVarjúháj metszése
Tudnunk kell, hogy a kert nem erdő, vagy rét, ahol hatalmas helye van mindennek szabadon nőni, fejlődni. Sokszor a cserjék, bokrok végleges magassága már kisebb fák magassága is lehet, de ezt egy díszkertben nem hagyhatjuk, hacsak ez a kert nem több hektáron terül el, bár még ott is foglalkoznunk kell növényeinkkel, ha szépet akarunk, mivel a dísznövények, igénylik ezt a törődést, nem úgy, mint vadon élő társaik. Ezért, ha elhatározzuk, hogy szép kertet szeretnénk, nézzünk utána milyen növényeket érdemes telepíteni, ami viszonylag kevesebb gondozással is szép lehet.

Teljes cikk hamarosan!Mindenkinek kellemes tavaszt és jó kertészkedés kívánunk! 

Spiegel Ákos
Kertépítés és kerttervezés
www.s-d.hu
Nincsenek megjegyzések: