Kertápolás


A telepítést követő két évben erősebben visszavágjuk a dísznövényeket azért, hogy megerősítsük a gyökérzetüket és a tövüket, hogy aztán szép hajtásrendszert nevelhessünk nekik. Sokan félnek ettől az erősebb visszavágástól és inkább kihagyják, vagy csak részlegesen végzik el, ezért hosszútávon elég nagy kár keletkezhet a kertben. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek egyáltalán nem igénylik a metszést, ilyen például az örökzöld magnólia, vagy a rododendron, épp ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a metszési munkálatokat illetően, inkább kérjük ki szakember véleményét, hogy ne okozzunk kárt növényeinknek.

2012. március 19., hétfő

Metszésről

Lassan véget ér a tavaszi metszési főszezon ideje. Március végéig még nincs senki elkésve ezzel a kertápolási munkával

Metszés kis kertben

A telepítést követő két évben törekszünk megerősíteni a növények gyökérzetét és tövét, hogy aztán szép hajtásrendszert nevelhessünk nekik, ezért ebben az időszakban erősebben visszavágjuk a dísznövényeket. Sokan félnek ettől az erősebb visszametszéstől, inkább kihagyják, vagy csak részlegesen végzik el. Pedig, ha nem teszünk így, akkor hosszútávon elég nagy kár keletkezhet kertünkben, növényeinkben. Vannak növények, amiket pedig egyáltalán nem metszünk. Ilyen például az örökzöld magnólia, vagy a rododendron.
Mikor nem vagyunk biztosak ezekben a metszési munkákban, inkább hívjunk szakembert és kérjük ki a véleményét.

Sziklakerti évelők, fűfélék és babérok tavaszi metszése videóCikkek a két éve épített kertről


Mediterrán jellegű kert indító ápolása

Évelők elhalt részeinek visszametszése majdnem a növény tövéig. Hibiszkusz cserjék fenntartó metszése, amikor eltávolítjuk a tavalyi elvirágzott részeket, megtartva a növény természetes formáját. Ciprusok sűrűsítő metszése, ami zártabb hatást biztosít rövidtávon.

Mediterrán jellegű kert tavaszi fenntartó metszése videó
Cikkek a kertről:
http://s-d.hu/kert/cikkek/kerti2.php
Metszés a kertépítést követő év tavaszán

Láthatjuk a metszés videón, hogy pár hónap alatt hatalmasra nőttek a fűfélék a kedvező mikroklímának és a jó telepítésnek köszönhetően. Ezeket a nagyra nőtt fűféléket bátran visszavághatjuk a tövük fölött 10cm-re. A cserjék, és az örökzöldek metszésénél figyelnünk kell a növény eredeti formájára, hogy minél jobban megtartsuk. Ne metszünk a növényekből szögletes alakokat, hagyjuk meg a természetes formáját, persze ettől kellőképpen visszavághatjuk.


Cikk a kertről


Reméljük sikerült a metszésről pár hasznos tanácsot bemutatnunk cikkeinkben. Itt a fűszellőztetés szezonja, persze ez alatt folytathatjuk a metszési munkákat is.

Kellemest tavaszt kívánunk Mindenkinek és élvezzék kertjüket!

2012-03-19

Írta: Spiegel Ákos
SD Kertépítés


Nincsenek megjegyzések: