Kertápolás


A telepítést követő két évben erősebben visszavágjuk a dísznövényeket azért, hogy megerősítsük a gyökérzetüket és a tövüket, hogy aztán szép hajtásrendszert nevelhessünk nekik. Sokan félnek ettől az erősebb visszavágástól és inkább kihagyják, vagy csak részlegesen végzik el, ezért hosszútávon elég nagy kár keletkezhet a kertben. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek egyáltalán nem igénylik a metszést, ilyen például az örökzöld magnólia, vagy a rododendron, épp ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a metszési munkálatokat illetően, inkább kérjük ki szakember véleményét, hogy ne okozzunk kárt növényeinknek.

2012. április 15., vasárnap

Friss füvesítés ápolása


Füvesítés
Gyepszőnyegterítés előnye, hogy szinte rögtön kész, persze 2-3 hetet intenzívebben kell öntöznünk. Ezalatt amíg gyökeresedik, óvatosan kell még használnunk, mert a sok víztől süppedősebb a talajunk. Hőmérséklettől függően 2-3 hét alatt erős gyökeret növeszt és az öntözést visszavehetjük a normális napi öntözésre. Mikor gyepszőnyeggel füvesítünk 1-1,5 éves kész gyepet kapunk rövid idő alatt. Hátránya, hogy jóval drágább a fűmagos telepítésnél, de kisebb területeket, legalább a ház körüli területeket érdemes ezzel füvesítenünk, hogy ne keljen hónapokat várnunk a használatra. A gyakoribb használat alól kieső részeket ettől még füvesíthetjük fűmaggal, mert ott esetleg több időnk van kivárni a magos gyep megerősödését.
Talaj-előkészítés
Az egyik legfontosabb munkafolyamat a talaj előkészítése. Ezt egy alapos terepmunka előzheti meg, ha egyenetlen területet akarunk füvesítésre kialakítani. Ezt végezhetjük géppel és kézzel egyaránt, de a gépi munkát mindig kézi terepegyengetés követi, mert a géppel nem mindenhová jutunk el és ha el is jutunk, azt még kézi erővel finomítanunk kell. Ez akár többszöri átfogó gereblyézést is jelenthet, mire füvesítésre teljesen alkalmas talajt kapunk. Ilyenkor érdemes a talajt fertőtleníteni, mielőtt a fel-talajt ráhordanánk a rendezett területünkre.Gyepszőnyegterítés
Alaposan tömörítsük az előkészített talajt, erre egy kerti henger tökéletesen megfelelő. A sokszori hengerezéstől alkalmassá válik a területünk a gyepszőnyegezésre. Ezt kora tavasztól késő őszig bármikor csinálhatjuk, ha az időjárás engedi. Mikor nagyon meleg van fokozottan ügyelnünk kell a szőnyegekre, hogy nehogy befülledjenek vagy, ha már kiterítettük, nehogy kiszáradjanak. Ha nem figyelünk, hamar tönkremehet a kánikulában, de ha ügyesek vagyunk, minden gond nélkül gyepszőnyegezhetünk.Gyepszőnyeg ápolása
Azt írtuk már, hogy 2-3 hét, amíg a gyepünk le nem gyökeresedett, addig nagyon figyelnünk kell az öntözésre. Igazából az öntözésen kívül, ezalatt a pár hét alatt más dolgunk nincs. Utána jöhet az első vágás, amit egy jó fűnyíróval és annak éles késével tudunk elvégezni, ne túl alacsonyra állítva, mert azzal kárt tehetünk a frissen telepített gyepszőnyegben. Mikor már jól legyökeresedett, megerősödött, elkezdhetjük a gyep tápanyag-utánpótlását, amit évente párszor megismételhetünk. Figyeljünk arra, hogy szárazon vágjuk le a füvet és ne hagyjuk túl nagyra megnőni. Ezekben az ápolási munkákban segítséget nyújtunk, hogy a telepített fű és kert hosszútávon is jól működhessen. A kialakított kerteknél törekszünk könnyű ápolhatóságra és a szép, harmonikus kialakításra is.

Gondolkodjunk el azon, hogy mennyi időnk lesz hetente a kerttel foglalkozni, mire szeretnénk használni; sportolni, sütni, pihenni, vagy esetleg mindhárom. Érdemes kertépítő szakembert felkeresni és velük bejárni a területet. Építési telek vásárlása előtt is lehet szánni rá időt, hogy érdemes-e egyáltalán megvásárolni a kinézett területet, mert rengeteg dolgot a vásárló másképpen lát, és itt akár több milliót is spórolhatunk egy jó terület vásárlásával a későbbi építkezésekre gondolva.

Tudnunk kell, hogy a kert nem erdő, vagy rét, ahol hatalmas helye van mindennek szabadon nőni, fejlődni. Sokszor a cserjék, bokrok végleges magassága már kisebb fák magassága is lehet, de ezt egy díszkertben nem hagyhatjuk, hacsak ez a kert nem több hektáron terül el, bár még ott is foglalkoznunk kell növényeinkkel, ha szépet akarunk, mivel a dísznövények, igénylik ezt a törődést, nem úgy, mint vadon élő társaik. Ezért, ha elhatározzuk, hogy szép kertet szeretnénk, nézzünk utána milyen növényeket érdemes telepíteni, ami viszonylag kevesebb gondozással is szép lehet.

A kertápolási munkák nagy része elsajátítható, ebben segítséget nyújtunk és pár év alatt szinte mindent megtanulhat a kerttulajdonos, ami a fenntartáshoz kell. Később évente egy-egy alkalommal elég lesz szakembert hívni, hogy segítséget nyújtson.

Képek a kertről:2012-04-15

Készítette: Spiegel Ákos SD Kertépítés és Kerttervezés - www.s-d.hu

Nincsenek megjegyzések: