Kertápolás


A telepítést követő két évben erősebben visszavágjuk a dísznövényeket azért, hogy megerősítsük a gyökérzetüket és a tövüket, hogy aztán szép hajtásrendszert nevelhessünk nekik. Sokan félnek ettől az erősebb visszavágástól és inkább kihagyják, vagy csak részlegesen végzik el, ezért hosszútávon elég nagy kár keletkezhet a kertben. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek egyáltalán nem igénylik a metszést, ilyen például az örökzöld magnólia, vagy a rododendron, épp ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a metszési munkálatokat illetően, inkább kérjük ki szakember véleményét, hogy ne okozzunk kárt növényeinknek.

2012. május 29., kedd

Kertápolás, kertgondozás

Nappali a kertben


Kert két év múlva

A jó kialakításnak és az automata-öntözésnek köszönhetően a tavalyelőtt megépített kert hatalmasat fejlődött, pedig tavasszal erőteljesen vissza metszettünk mindent. Ez meghozta gyümölcsét, mert a gyökérzet tudott fejlődni, ami a növények kezdeti életében az egyik legfontosabb szakasz. Ezt az erős visszametszést pár hét alatt behozzák a kerti növények, sőt sokkal sűrűbben hajtanak majd, ami dúsabb virágzatot is jelent. Ezt időközben fokozhatjuk még zöldmetszéssel, ha ügyesek vagyunk.
Bővebben: http://magamkert.blogspot.com/2012/03/metszes-tavasszal.html

Gyepszellőztetés, fűszellőztetés
A télen befülledt, elhalt, megsárgult, bebarnult fűszálak tavaszra a hó alatt teljesen összezáródhatnak, ami nem engedi a talajt rendesen szellőzni. Ezt az összetapadt réteget nekünk el kell távolítanunk, hogy tudjon a gyep rendesen szellőzni, amitől aztán intenzív növekedésbe kezd.

Sokan keverik a gyepszellőztetést a gyeplazítással, ami egy egész más kertápolási munkafolyamat. Másik nagy különbség, hogy a gyeplazítón kések vannak, a fűszellőztető gépen pedig rugók.
Bővebben: http://magamkert.blogspot.com/2012/03/tavaszi-kerti-munkak-gyepszelloztetes.html
Fontos időben elvégezni a megfelelő ápolási munkákat, ami egy minimális kerti munkát jelent, itt csak az időpont és a szaktudás számít, persze kell hozzá egy jól kialakított kert is, ami a lehető legkönnyebben fenntartható. Ezekben a munkákban tudunk segíteni, a fontosabbakat évente pár alkalommal meg is csináljuk szívesen.

Fontos még a kerti tápanyag-utánpótlás is, amit legelőszőr a gyepszellőztetés után kezdhetünk meg, általában március elején. Ez egy indító trágyázás, ami megadja az egész évi alapját a kertünknek. A következő tápanyagpótlást jelezni fogja kertünk, ha figyelmesek vagyunk, észrevesszük. Persze az sem baj, ha nem, mert mi jelezzük ennek idejét.

Nézzük meg mi lett a kertből a telepítést követő második évben a megfelelő ápolásnak köszönhetően, idén:


Készítette: SD Kertépítés - www.s-d.hu - Spiegel Ákos

2012-05-29

SD Kert - www.s-d.hu
Spiegel Ákos

Nincsenek megjegyzések: