Kertápolás


A telepítést követő két évben erősebben visszavágjuk a dísznövényeket azért, hogy megerősítsük a gyökérzetüket és a tövüket, hogy aztán szép hajtásrendszert nevelhessünk nekik. Sokan félnek ettől az erősebb visszavágástól és inkább kihagyják, vagy csak részlegesen végzik el, ezért hosszútávon elég nagy kár keletkezhet a kertben. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek egyáltalán nem igénylik a metszést, ilyen például az örökzöld magnólia, vagy a rododendron, épp ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a metszési munkálatokat illetően, inkább kérjük ki szakember véleményét, hogy ne okozzunk kárt növényeinknek.

2012. augusztus 1., szerda

Sziklakert építése, könnyű kertápolás


Sziklakert építése és beültetése sziklakerti dísznövényekkel

A sziklakert kiváló a kertben természetesen meglévő vagy mesterségesen kialakított szintkülönbségek áthidalására. Már pár 10 centi is alkalmas lehet arra, hogy szép sziklakertet tudjunk építeni.Ügyeljünk arra, hogy ne sok apró sziklát építsünk be, hanem inkább nagyobbakat, amiket még elbírunk kézi erővel. Persze lehet több száz kilós köveket is beépíteni, de ez csak gépi erővel lehetséges. Ez nagy területen, nagy szinteknél mutat jól.Mikor meg van a kiszemelt a területünk, alaposan takarítsuk ki és töltsük fel jobb minőségű termőfölddel. Ebbe a közegbe jobb a gyökérfejlődés és persze ültetni is könnyebb.

A kerti sziklák elhelyezésénél érdemes valami egységes képet kialakítani. Mielőtt nekilátunk, gondoljuk át alaposan, hogy pontosan mit is szeretnénk. A köveket egyesével süllyesszük le, ne csak rádobáljuk a rézsű tetejére.
A sziklakerti dísznövények telepítésénél alakítsunk ki megfelelő ültető-közeget, és abba tegyük őket. Figyeljünk a szakszerű ültetésre, mert ez hosszútávon befolyásolja majd a sziklakertünk életét.Jó kertészkedést Mindenkinek!

2012-08-01

Spiegel Ákos

SD Kert – www.s-d.hu


Nincsenek megjegyzések: