Kertápolás


A telepítést követő két évben erősebben visszavágjuk a dísznövényeket azért, hogy megerősítsük a gyökérzetüket és a tövüket, hogy aztán szép hajtásrendszert nevelhessünk nekik. Sokan félnek ettől az erősebb visszavágástól és inkább kihagyják, vagy csak részlegesen végzik el, ezért hosszútávon elég nagy kár keletkezhet a kertben. Természetesen vannak olyan növények is, amelyek egyáltalán nem igénylik a metszést, ilyen például az örökzöld magnólia, vagy a rododendron, épp ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban a metszési munkálatokat illetően, inkább kérjük ki szakember véleményét, hogy ne okozzunk kárt növényeinknek.

2013. március 16., szombat

Tavaszi kertápolás, metszés tavasszal


Díszkertek fenntartó metszése tavasszal, metszésfajták

A tavaszi metszést február végétől március végéig érdemes időzíteni. Ennek a kertápolási munkának három fajtáját különböztetjük meg:

-         A kialakító metszést a telepítést követő 2-3 évben végezhetjük, ilyenkor a dísznövények még fiatalok, gyenge a hajtásrendszerük, ezért arra kell figyelnünk, hogy megerősödjenek a következő 1-2 évben, gyökerük és tövük egy erős alapot képezzen a további növekedéshez.

-         Fenntartó metszésre akkor van szükség, mikor a növények már megerősödtek, kialakult, szép hajtásrendszerük van, amit évente fenntartunk, sőt folyamatosan erősíthetünk a rendszeres tavaszi és évközi metszésekkel.

-         Fiatalító, vagy ifjító metszésre akkor lehet szükség, ha nem történt meg a rendszeres évenkénti fenntartó metszés, vagy már a legfontosabb kialakító metszéseket sem végezték el a telepítést követő években. Ennek a következménye egy pár szálból álló, magasra megnyurgult cserjékből és örökzöld bokrokból álló kert, amelyben a növények lehet, hogy már támasztásra is szorulnak, vagy a kerítésnek dőlve nyomják azt. Ez az állapot többféle súlyosságú lehet attól függően, hogy milyen növények vannak a kertben és milyen régi a telepítés.

Tavaszi „kertbeindítás”

A tavasz közeledtével egyre több helyen találkozunk a kertbeindítás, fűbeindítás kifejezéssel, ami félreértésre adhat okot. Mindenképpen szeretnénk ezt pontosítani, mivel a kerti növény és a fű is beindul magától, ugyanakkor, ha egy kicsit még segítünk is, akkor könnyebben és gyorsabban tud majd növekedni és szépülni.
Tehát a tavaszi metszés célja nem a kertbeindítás, hanem az, hogy a növények kisebbek maradjanak, sűrűbb hajtásrendszert alakítsanak ki, ezáltal több virág, vagy virágzat alakuljon ki rajtunk. Ha odafigyelünk, kisebb helyen is nevelhetünk eredetileg jóval nagyobbra növő fajokat, fajtákat is az eredeti formájuk megtartásával. Továbbá ezzel a kis törődéssel visszaszoríthatjuk, vagy ami még jobb, megelőzhetjük a növények betegségének elterjedését is. Ezért kell tavasszal ezzel a kerti munkával kezdeni a kertünk ápolását.Végezetül annyit szeretnénk még leszögezni, hogy a kert nem erdő, vagy rét, ahol hatalmas helye van szabadon nőni és fejlődni a növényeknek. Sokszor a bokrok, cserjék végleges magassága már a kisebb fákéval vetekszik, ezt egy kisebb díszkertben nem hagyhatjuk. Természetesen más a helyzet, ha kertünk több hektáron terül el, de még ilyenkor sem engedhetjük szabadjára nőni a növényeket, itt is szükség van az ápolásra, hiszen a dísznövények igénylik a törődést, nem úgy, mint vadon élő társaik. Tehát fontos átgondolni, utána nézni milyen növényeket érdemes telepíteni, hogy viszonylag kevés gondozással is szépek maradjanak.

A fenntartáshoz szükséges kertápolási munkák nagy része elsajátítható, a kerttulajdonos pár év alatt szinte mindent megtanulhat, mi ebben segítséget nyújtunk. Később pedig elég lesz évente egy-egy alkalommal szakembert hívni.2013-03-16


Nincsenek megjegyzések: